מהם פתרונות החימום הקיימים, מהם ההבדלים ביניהם ומה מהם הוא המשתלם ביותר?
מדינת ישראל היא אמנם מדינה חמה יחסית, אבל גם כאן קר בחורף ויש ימים שבהם אפילו קר מאוד, בעיקר במקומות הגבוהים כמו ירושלים ויישובי הצפון. בימים הקרים האלו אין דבר מהנה יותר מאשר לשהות בבית חמים ונעים, כזה שהטמפרטורה בו היא בדיוק כמו שאנחנו אוהבים. אבל אילו פתרונות חימום קיימים? מהם ההבדלים ביניהם? איזה אמצעי חימום יעשה את העבודה בצורה הטובה ביותר, ואם אפשר –יהיה גם ידידותי לסביבה וחסכוני בחשמל? אנחנו כאן בדיוק כדי לענות לכם על השאלות האלו.
סוגי פתרונות החימום הקיימים
תחום פתרונות החימום הוא תחום רחב שמתפתח כל הזמן, אבל כשמדברים על פתרונות לחימום ביתי מתייחסים בדרך כלל לכמה סוגים עיקריים: קמינים, מזגנים, תנורי גז, רדיאטורים, מכשירי חימום חשמליים קטנים (כגון מפזרי חום ותנורי ספירלה) ופתרונות חימום חשמליים "חכמים" (שהם למעשה הדור החדש והמתקדם ביותר).
כל אחד מפתרונות החימום פועל בצורה קצת אחרת, ולכל אחד מהם יש את היתרונות ואת החסרונות שלו בכל הנוגע למחיר, צריכת החשמל, נוחות ההפעלה, אפקטיביות החימום, בטיחות וזיהום האוויר, כך שבסופו של דבר הבחירה צריכה להיעשות בהתאם לצרכים האישיים שלכם ומתוך חשיבה גם על הטווח הרחוק.
קמינים
הקמין (או האח) שמוסק באמצעות שריפה של עץ, הוא אחד מאמצעי החימום הוותיקים והמוכרים – לא מעט בזכות האווירה הרומנטית שמשרה אור האש וצליל הפיצוח של העץ הנשרף. גם מבנה האבן המעוצב וההקשר הסמנטי החיובי לטיולים באירופה ולאינספור סרטי קולנוע ותוכניות טלוויזיה, מוסיפים לו 'הילה' שקשה להתעלם ממנה. אבל… לצד כל הקסם הזה יש לקמינים חיסרון משמעותי שאף גרם לכך שבכל רחבי העולם ממליצים להימנע מהשימוש בהם: פליטת חומרים מזהמים שמזיקים מאוד לסביבה ומסוכנים מאוד לבריאות!
כמה מזיקים לבריאות? על פי נתונים שפרסמה האגודה למלחמה בסרטן ושמתבססים על מחקרים, מאמרים והמלצות של ארגוני סביבה וארגוני בריאות שונים ברחבי העולם, לרבות ארגון הבריאות העולמי (WHO) – העשן שמכיל חלקיקים מיקרוסקופיים של כימיקלים מזהמים שונים חודר לעומק הריאות ומגביר את הסיכון לחלות בסרטן. ע"פ ארגון הבריאות העולמי, בעירת העצים בקמין גורמת לפליטה של לא פחות מ-14 חומרים שידועים או שחשודים כגורמי סרטן.
מזגנים
אמצעי החימום הנפוץ ביותר בישראל הוא כמובן המזגן, בעיקר כי הוא כבר נמצא כמעט בכל בית (נראה אתכם עוברים כאן קיץ בלי מזגן) כך שאין צורך ברכישה ו/או בהתקנה נוספת. חוץ מזה שהוא נוח מבחינה פונקציונאלית, מאפשר שליטה בטמפרטורה ובעוצמה, מחמם את כל החלל ועלויות צריכת החשמל שלו נמוכות יחסית, מה שמוסיף לו לא מעט נקודות זכות.
החיסרון העיקרי של המזגן הוא האוויר היבש בחלל שמתקבל כתוצאה מתהליך החימום שמוריד את אחוזי הלחות, מה שעשוי לגרום לתחושה לא נעימה ובמקרים מסוימים אף להופעה של תופעות בריאותיות שקשורות לכך (יובש בעור ותסמינים נשימתיים שונים). שני חסרונות נוספים הם המראה הקופסתי (ולרוב חסר החן) שלו והעובדה שמדובר במוצר יקר יחסית שדורש התקנה מורכבת, מה שמרתיע בעיקר צעירים ו/או אנשים שגרים בשכירות.
תנורי גז
פתרונות חימום שפועלים באמצעות גז הם זולים בד"כ, מחממים את הרדיוס שסביבם במהירות גדולה יחסית, והאש שבוערת בהם מוסיפה את החמימות הנעימה לחלל. עם זאת, הם מבוססים כאמור על גז וזהו גם החיסרון הגדול והמשמעותי ביותר שלהם: סכנה מוגברת להתלקחות של שריפה, דליפת גז, שאיפה של אדי גז וכדומה. חוץ מזה שגם צריכת החשמל שלהם גבוהה יחסית (כ-6 אחוזים יותר ביחס למזגן לדוגמה), כך שגם בהיבט הזה לא מדובר בפתרון אטרקטיבי במיוחד.
רדיאטורים
הרדיאטור הוא אחד מפתרונות החימום החשמליים הפופולאריים בישראל, בעיקר עבור חדרי ילדים. הוא מורכב מצלעות מתכת, והמנגנון שלו מבוסס על נוזל מיוחד (בד"כ שמן) שנמצא בתוכן ומתחמם בהדרגה כשמדליקים אותו. החום שנפלט מהנוזל מחמם את צלעות המתכת והן פולטות את החום אל החלל. ברגע שהנוזל מגיע לטמפרטורת היעד שהוגדרה מראש באמצעות התרמוסטט, הוא מפסיק אוטומטית את תהליך החימום ומחדש אותה שוב כשהטמפרטורה יורדת.
מנגנון ההפעלה הייחודי הזה והעובדה שמדובר במכשיר חשמלי, הופכים אותו לבטיחותי מאוד (אין סכנה לדלקה ואין פליטת חומרים רעילים) וזהו גם היתרון הגדול ביותר שלו. החיסרון הגדול ביותר שלו הוא משך הזמן הארוך שלוקח לו להתחמם ולחמם את החלל, מה שמחייב להדליק אותו די הרבה זמן לפני שנכנסים לחדר.
שלושה חסרונות משמעותיים נוספים הם: העובדה שלא ניתן להגדיר טמפרטורה אלא רק לבחור מבין 4-3 דרגות חום קבועות; רדיוס החימום הקטן; וצריכת החשמל הגבוהה יחסית (פי כ-3.5 בהשוואה למזגן).
מכשירי חימום חשמליים קטנים
בקבוצה זו נמצאים כל אותם אמצעי חימום קטנים ו"מקומיים" כמו מפזרי חום, תנורי ספירלה וכדומה. יתרונם הוא במחיר הזול שלהם ובחום המיידי שהם מפיצים. חסרונם הוא בטווח החימום הקטן מאוד, בצריכת החשמל הגבוהה יחסית ובסכנות הבטיחותיות השונות (בעיקר בתנורי ספירלה שלמרבה הצער, כבר גרמו ללא מעט שרפות).
פתרונות חימום חשמליים "חכמים"
טכנולוגיות "הבית החכם" שמאפשרות לנו לשלוט מרחוק במוצרי חשמל שונים הן לא דבר חדש, והן משולבות כיום כמעט בכל דבר – החל מתריסים, דרך תאורה ועד מערכות מיזוג ומולטימדיה.
אולם, אם עד לפני כמה שנים תחום פתרונות החימום קצת נותר מאחור בכל מה שקשור לטכנולוגיה חכמה וניתן היה למצוא אותה רק (אולי בעיקר) במזגנים החדשים, הרי שזה כבר לא המצב כיום וההתפתחות האדירה שחלה בפתרונות החימום החשמליים החכמים היא ללא ספק בשורה מרעישה!
החידוש המשמעותי ביותר בהקשר הזה הוא פיתוח פתרונות חימום חשמליים שהם גם בטיחותיים, גם מעוצבים, גם ידידותיים לסביבה, גם חסכוניים באנרגיה וגם חכמים מאוד. עד כדי כך שלא תהיה זו הגזמה לומר שהם משלבים את כל היתרונות של כל סוגי פתרונות החימום המוכרים.
מה זה אומר? מדובר למעשה באמצעי חימום חשמלי שמבוסס על טכנולוגיה שדומה במהותה למנגנון של ההפעלה של הרדיאטור (חימום פנימי באמצעות נוזל), אך עם המון תכונות מתקדמות ומאפיינים נוספים שיש רק כאן:
- הגדרה מדויקת של הטמפרטורה – בשונה מרדיאטורים שבהם ניתן לבחור דרגת חימום (ולא טמפרטורה), פתרונות החימום החדשים מאפשרים לבחור את הטמפרטורה הספציפית הרצויה, בדומה למזגן…
- ניהול ושליטה מרחוק – פתרונות החימום האלו מגיעים עם WiFi מובנה בטכנולוגיה מתקדמת, שמתממשקת עם אפליקציה חכמה וידידותית שבאמצעותה ניתן לשלוט ולנהל את מערכת החימום בכל זמן ומכל מקום: לכבות ולהדליק; לבחור את טמפרטורת החדר הרצויה; להתאים את הטמפרטורה בכל אחד מהחללים, בדיוק למה שנעים לכם בכל שלב ביום; להגדיר תוכניות אוטומטיות לפי שעות וימים (בדומה ל'שעון שבת'); לעקוב אחר צריכת החשמל; לנהל מספר מערכות חימום במקביל; ועוד. השליטה החכמה הזו באמצעות האפליקציה מונעת "בזבוז" מיותר של אנרגיה, ומאפשרת לחסוך בין 40-20 אחוזים בצריכת החשמל שנדרשת לצורך חימום.
- עיצובים מרהיבים – בשונה מפתרונות החימום האחרים, בפתרונות החימום האלו הושקעה מחשבה רבה גם בהיבט העיצובי. הם דקים, לא תופסים הרבה מקום ומגיעים בגדלים שונים, בצבעים שונים, בעיצובים שונים ואפילו מחומרים שונים – כל אחד והסגנון העיצובי שהוא אוהב.
בזכות הטכנולוגיות החדשניות, החום שמופק ממערכות החימום מתפזר בחלל באופן שווה מבלי לייבש את האוויר ומבלי לפלוט חלקיקי מתכת ו/או אבק בעת ההפעלה, מה שמבטיח חימום יעיל, נעים, חסכוני, בריא וידידותי לסביבה. כל מה שנשאר לכם לעשות הוא לבחור…